Mats Strandberg és Sara Bergmark Elfgren: A kör (Engelsfors trilógia 1.)

"Engelsfors apró, festői kis város Svédországban. Az itteni középiskola elsősei között van hat lány, akik különböznek a többiektől. Semmi közös nincs bennük, csupán az, hogy mindegyikükben természetfeletti erő lakozik.
Épp hogy elkezdődött a tanév, amikor egy halott fiút találnak a suli egyik mosdójában. Mindenki öngyilkosságra gyanakszik, kivéve a hat lányt. Egyedül ők sejtik az igazságot. Egyik éjjel, amikor a hold kísérteties vörös színre festi az eget, a lányok találkoznak a parkban. Maguk sem értik, mi vezette őket oda, csak azt tudják, szükségük van egymásra a túléléshez. Boszorkányok lettek. Egy ősi prófécia szerint kiválasztottak.
A rejtélyes gyilkosság óta a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Pedig fogytán az idő, mert valami vadászik rájuk, és ha nem találják meg, nem pusztítják el az ismeretlent, akkor ők halnak meg…
Kiállhatatlan szülők, iskolai gondok, barátság, szerelem, varázslat és halál tölti be az ifjúsági regénytrilógia első kötetének lapjait."

Az első pár izgalmas oldal után annyira leapadt a történet, hogy eleinte alig bírtam mit kezdeni vele. A sorozatnak van egy sajátos stílusa, amire erősen rá kell hangolódni, de aztán ha hagyjuk, hogy beszippantson, akkor nehezen tudjuk megállni, hogy ne faljuk be egyszerre az egészet.
A Kör egy trilógia első része. Arra gondoltam, talán ezért olyan lassú az események leírása, de tévedtem. Most olvasom a második részt, az is ilyen. Egyszerűen hozzá kell szokni. 
A nevekkel is sok gondom volt eleinte. Nem tudtam elkülöníteni a szereplőket és ez sokszor bezavart. Aztán, talán pont a mindent részletező írásmód miatt, sikerült mindenkit megismernem. Onnantól kezdve vált igazán izgalmas, hátborzongató, boszorkányos történetté. 
Itt aztán tényleg úgy viselkednek a sulis klikkek tagjai, ahogy a való életben is: attól, hogy van bennük valami közös, a száznál is több különbséget nem tudják (vagy csak nagyon nehezen) maguk mögött hagyni.
A szereplők közti állandó súrlódás adta a legnagyobb feszültséget. A romantikus szálak is ilyenek. Feszültséggel teliek és nyersek. 

Pontozás: 4 pont. Néha tényleg nagyon lassúak az események.

Kiadó: Geopen (2012)
Sorozat: Trilógia. Magyarul is megjelent az összes része. 
Oldalszám: 548
Fordította: Péteri Vanda
Eredeti cím: Cirklen

Megjegyzések